Choklad – Den Bittra & Mörka Sanningen!

Jag har nog inte träffat någon människa som inte gillar choklad och jag har också vetat att det är ofta barnarbete inblandat när kakaon skall plockas. Barnen antingen säljs eller tas från sina familjer och skickas över för att arbeta på Kakoplantage.
230 € kostar ett barn för en plantageägare att köpa och detta är ordinarie pris, inget prutat! Barnen får inte betalt för sitt jobb heller = slavarbete.
För ett par år sedan gjorde Miki Mistrati en dokumentär om choklad “The Dark Side Of Chocolate”. Ni kan se den dokumentären här…

Efter ett tag kom ytterligare en dokumentär ut som hette Chocolate, The Bitter Truth. Även denna dokumentär visade hur vanligt det är med barnarbete inom kakao- industrin. Dokumentären finns på Youtube och första delen är här:

Eftersom jag anser att man MÅSTE TA SITT ANSVAR för att förbättra världen så gott man kan så valde vi att försöka köpa så kallad fairtrade choklad och var så himla glada över att dokumentärerna hade öppnat ögonen för de stora företagen och att barnarbete förbjöds på plantagen.
Ganska så nyligen gick det en dokumentär på TV om att barnarbete fortfarande finns trots att chokladen är Fairtrade stämplad… Vad tusan är det frågan om?
Vi känner oss så himla besvikna för det innebär att man inte kan lita på systemet.
Jag brukar tillhöra den kategorin som vill tro att olika organisationer gör sitt jobb och man måste ju lita på systemet eller hur?!
Vi ÄLSKAR choklad men jag kan säga helt ärligt att jag troligtvis kommer att avstå från det i den mån det är möjligt. Jo det är drastiskt men är det rätt att :
* Barn ska leva under slavliknande förhållanden?
* Barn får inte vara barn?
* Barn stjäls från sina familjer?
* Barn får ingen utbildning utan tvingas jobba på plantagen från morgon till kväll?

Allt detta för att vi ska kunna sitta och snaska choklad hemma i våra trygga miljöer????

Det är FRUKTANSVÄRT att vi är inne på 2000- talet och att detta fortfarande sker! Fy för mänskligheten och girigheten rent ut sagt! En sak som är bra är i vart fall att vi har modiga Journalister som är villiga att riskera sitt liv för att informera om att detta faktiskt händer. Vad ni gör med informationen är upp till er men nu vet ni i annat fall (såvida ni läser inlägget och inte bara kommenterar att choklad är gott) 😉

Follow