Category

Amazonas – To Do

Sumaúma tree – The Biggest In The Amazon!

Skåda Amazonas största träd… Sumaúma!
SumaumaOverkligt stort. Det gick inte att fota hela trädet på ett kort… helt GALET!
Jag letade lite information om trädet på nätet men lyckades inte få fram så mycket info förutom att det är en riktig bjässe som har funnits där i över 100 år!

Nog för att det finns mycket att titta på när man befinner sig i Amazonas men helt ärligt så var det en upplevelse att få komma så nära ett så stort träd. Vi var däremot tvungna att vara väldigt försiktiga och se oss för när vi gick runt trädet för tydligen så är det ett tillhåll för ormar – och riktigt giftiga sådana! Nu hade vi faktiskt turen att inte springa på några giftslangar (även om det varit häftigt att få med något galet giftigt på foto) 🙂

Human VS Morris:
Sumauma

Sumauma
GALET STORT!

Magic In The Amazon!

Det är helt otroligt hur mycket av naturen som man förvånas över.
I Amazonas fick vi dagligen lära oss knep och överlevnadstrick och det som var återkommande var palmblad.

Palmblad är väldigt bra material och kan användas till mycket. Folket som bor i Amazonas sätter bladen på sina hustak, de gör väskor, korgar och andra saker av det och det är ett oerhört tåligt material.
I vissa fall använder man redan vissna blad (göra upp eld med) och i vissa fall vill man ha helt nya blad. Vi frågade hur man får nya blad och då visade han oss…. * abracadabra* – från pinne till palm!

http://youtu.be/DJNek10Clrg

Sedan fick vi se hur Antonio (vår guide) gjorde en ryggsäck och hattar till oss allihopa!
Det roliga var att alla tjejer fick olika hattar… kreativiteten var det då inget fel på 😉
Palmblad används till allt:
palmleaf

Ryggsäck:
palm-art

Kungen av Amazonas:
palm-art

Drottningen av Amazonas:
palm-art

Prinsen av Amazonas:
palm-art

Rio Negro + Soleil Moins = Amazonas!

Rio Negro är vatten som är svart och som håller en temperatur på mellan 28 – 30 °C.
Soleil Moins är vatten som är brunt och som håller en temperatur på mellan 18 – 20 °C.
Där dessa möts… där börjar Amazonas!
Det roliga är att vattnet inte blandas utan rinner sida vid sida i flera km. Detta är för att temperaturskillnaden är så stor så vattnet från Rio Negro måste kylas av innan det kan blandas.
Det är häftigt hu naturen fungerar och hur tydligt det är mellan de två olika floderna. Det som gör det ännu häftigare är när man känner skillnaden på vattentemperaturen!

Vad vi fick göra var att doppa handen i vattnet och sedan körde båten från Rio Negro (det varma vattnet) till Soleil Moins (det kalla vattnet). Skillnaden var jättestor!

amazonas

amazonas

amazonas

Och såhär ser det ut när man sticker ner en kamera i Amazonas… vilka känner för att hoppa i här?!
amazonas

Lunch I Amazonas!

Att äta lunch stående mitt i Amazonas är helt klart ett äventyr! Dessutom kommer det “riktiga Amazonas” fram när våra guider startade från scratch och samlade in ved, skalade pinnar och trädde kycklingen på ett väldigt smart och bra sätt. Ok… kycklingen och fisken hade de med sig i en kylväska så det var inte jakt i Amazonas men annars var det ändå autentiskt!

Det finns en oerhört stor frihetskänsla av att befinna sig på en sådan plats och njuta av maten. Visst jag hade gärna suttit ner och ätit men risken att myror hade tagit över min tallrik var för stor så stå fick duga!

Och dricka till det… öl så klart 😉 bara för att man är i regnskogen behöver man inte dricka regnvatten eller hur?!
Barbeque-in-the-amazon-jungle

Grillspett-i-amazonas

Start-a-fire

Barbeque-in-the-amazon

Food-in-the-Amazon

Amazonas-drinking-Brahma

På Jakt Efter Kajmaner i Amazonas!

Kajmaner tillhör släktet alligatorer och det som skiljer dem åt är ett ben mellan näsborrarna (som alligatorn har och som kajmanen saknar) samt att kajmanen har som pansar på magen.
När vi var i Amazonas så var vi ute på en båttur en kväll med pannlampor – på jakt efter kajmaner!
Vi hade tur och såg ett par stycken varav två olika arter så det var en lyckad tur. Detta är HELT vilda djur och ingen turistattraktion så vi var oerhört förvånade när vi alla (självklart som ville) fick hålla rackarna för att ta foto. “Wild is wild, det får man aldrig glömma. Det var dock kul att få hålla en “riktig vild kajman” som sedan släpptes tillbaka till sin naturliga miljö!

Så är det ok att plocka upp vilda djur på det sättet? Enligt oss, både ja och nej. Nej eftersom de är vilda och borde inte befatta sig med människor. Ja för att vi människor lär oss av det. Det var inte bara att den plockades upp och fotades utan vi fick lära oss mycket om dom, någonting som skapar ett bevarande- intresse och som ökar kunskapen.
Men om vi hade blivit bitna? Då hade vi faktiskt fått skylla oss själva eftersom vi höll i dom frivilligt 😉
kajman

kajman

kajman

kajman