Category

Egypt

Tema: En vanlig syn i Egypten!

Alla som har varit i Egypten har säkert sett flera 1000 sådana här:

I början så var det läskigt för det är så ovanligt att se vapen när man går på stan men efter ett tag så vande man sig. Alla som är beväpnade är till 99% turistpoliser så de är till för att skydda oss turister!


Ser lite udda ut när de går beväpnade med tunga vapen som om det vore en handväska!
Vissa av dom har ju inte ens uniform utan de är civilklädda = extra läskigt!
Med tanke på alla attacker som skett mot turister i Egypten så får numera lokalbefolkningen och turisterna inte umgås. Helt sjukt med tanke på att man borde få umgås med vem man vill :(
Jag kunde få nojja ibland när vi gick bakom beväpnade personer och tänka…
”tänk om han får en fnäpp nu och bara börjar skjuta!”
Men det är väl så… man ä

Sahara Desert – Egypt!

Sahara- öknen sträcker sig genom nio länder i Afrika och Egypten är en av dessa. Vi besökte självklart öknen när vi var i Egypten och nog måste man väl ta sig dit när man befinner sig nära?!
sahara

Där är riktigt varmt och kvavt på dagarna men kvällarna är oerhört kyliga. Anledningen till sjalen är för att sanden yr och det gäller att skydda munnen.
Vi var där på en utflykt men passade på att stanna och bara njuta av ensamheten och lugnet ett tag. Det härliga är att vi hörde inte någonting annat än vindens sus och rörelse av sand. Det är få platser där man inte hör ljudet av bilar och dagens moderna samhälle så det var en speciell känsla att bara strosa runt där.
Det finns inte så mycket att se eller uppleva förutom lugnet men det är det väl värt!
visit-sahara

sahara-desert

 

sahara-egypt

Det finns många billiga charter till Egypten så om ni åker dit… missa inte en tur ut till öknen och stanna bilen innan ni kommer till “turistställen” och bara insup lugnet!

Familjen Majaks Segeltur På Nilen!

Detta inlägg är vår upplevelse av vår båttur, vår berättelse av en “romantisk” segelbåtstur på Nilen när vi besökte Luxor i Egypten. Jag kan inte sluta le när jag tänker tillbaka på det och jag kan heller inte sluta tycka synd om stackars killen som fick agera som segel hahaha stackaren! Nåja här kommer vår berättelse från Nilen:

Vi tillsammans med vår nyfunna vän Rickard och vår egyptiske guide Hassan (som vi åkte tåg med) begav oss till Luxor för att besöka lite tempel och samtidigt passa på att ha en romantisk tur på Nilen med fulla segel och mat ombord.
Rickard som är en väldigt van seglare sa redan från början att han inte visste hur segelturen skulle gå till med tanke på att det inte blåste alls. Logiskt så går det inte att segla när det inte blåser, såvida man inte kör med motor men Hassan försäkrade oss om att det skulle gå bra och att vi skulle gilla segelturen!
Det visade sig att det inte blåste alls när det var dags att segla men envist hissades det segel för glatta livet medan Rickard bara satt och skrattade åt hela spektaklet 🙂
När det hade gått en halvtimme och vi inte hade rört oss en millimeter så kom kreative Hassan på en lösning… hade han lovat oss en segeltur så skulle vi få en segeltur och där med basta!
För att lösa detta så bokstavligt talat kastade han in en av killarna från båten ner i Nilens skitiga vatten och sedan fick stackaren dra båten för hand till vår destination!
Det hela var så bisarrt och samtidigt som vi tyckte så oerhört synd om killen som vadade i Nilen så kunde vi inte låta bli att skratta åt hela situationen.
Efter att ha stannat på ett ställe där vi drack varsin öl och tittade på bananodlingar så gick segelturen tillbaka. Tacka gudarna för att det nu hade börjat blåsa lite så vi kunde segla på riktigt!
Vår erfarenhet är alltså att vi blev bogserade åt ett håll och seglade tillbaka… killen som bogserat oss fick gott om dricks som tack för sin uppoffring 😉
Hahahaha annorlunda men väldigt rolig upplevelse!

Mini och jag sitter och väntar på att vinden ska börja blåsa så att vi kan segla!

Maten som vi åt medan båten drogs längs Nilen 😉

Barn som lekte med bollar bland kor och åsnor!

Vår stackars, stackars tillfälliga vind 😉

På fotot med Rickard och guiden Hassan ;O

Hahahaha svårt att inte skratta när man ser den stackaren kämpa (evil skratt – muahahahaha)

http://youtu.be/zfeQEXs_kqI

 

Segeltur På Nilen

Vad: En segelbåt som tar dig ut på en segeltur på Nilen. Segelbåtarna är traditionella Egyptiska båtar, även kallade felucca.

Var: På flera ställen runt Nilen bland annat i Aswan.

Öppettider: Dagligen men tänk på att själva ha koll på blåsten för det verkar inte vara någon som ställer in en tur pga. bristande vind och tyvärr är det a och o för att en segeltur ska kunna bli av 🙂

Pris: Väldigt varierande. Om man åker med en svensk researrangör så är det dyrare jämfört med om man letar upp någon som har en båt på egen hand. Vad ni än gör… se till att pruta! Vanligast är också att turerna är så kallade kombinationsturer och man besöker flera platser på en dag och i detta ingår en tur på Nilen. Därav är det väldigt svårt att ge pris på vad exakt er tur kan förväntas kosta!

Passar för: Alla som gillar segelbåtar och som vill kunna ha tagit del av Nilens vatten!

Så här går det till: Ofta tar segelbåten dig till ett ställe (restaurang eller bar) där man stannar en stund innan man åker tillbaka. Det anordnas även flerdagars- turer med segelbåtar på Nilen men vi har ingen egen erfarenhet av detta och har ännu inte stött på någon som varit med på en sådan tur! Vi har heller inte kunnat hitta några prisuppgifter på detta!

Nilen är allt annat än ren så förvänta er inget turkosblått vatten 😉
 

Väldigt vacker utsikt dock… känns exotiskt!

Vi hade en väldigt annorlunda tur när vi var på en felucca och det ska ni få läsa om imorgon… det var minst sagt annorlunda!

Sound & Light Show – Pyramids Of Giza.

Vad: Laser och ljud show vid pyramiderna i Giza. Berättelsen om egyptierna berättas och visas i form av laser som lyser upp pyramiderna och sfinxen.

Var:  I Giza (Kairo) vid pyramiderna.

Öppettider: Shower dagligen klockan enligt nedan:
Oktober till April: – 1st show: 19:00 – 2nd show: 20:00 – 3rd show: 21:00.
Maj till September: – 1st show: 19:30 – 2nd show: 20:30 – 3rd show: 21:30
Talat språk:
Söndag: English, German, By Booking
Måndag: English, Spanish, By Booking
Tisdag: English, French, By Booking
Onsdag: English, Spanish, By Booking
Torsdag: English, French, Arabic
Fredag: English, French, By Booking
Lördag: English, Italian, By Booking

Passar för: Alla som vill se pyramiderna även under kvällstid då de är upplysta! Vanligast är att man besöker pyramiderna under dagtid men det kan vara kul att se denna laser show och få lite historia om pyramiderna!

Pris: Ca: 15 € per person (2012). Ifall man vill filma så måste man köpa en filmbiljett som tillåter kamera. PS: De kollar väskor så det är lika bra att bara betala om man vill filma!

Så här går det till: De flesta hotell erbjuder turer dit men då är det dyrare. Det billigaste sättet är att ta en taxi dit och köpa biljetten vid entrén. Showen varar ca 50 minuter och det gäller att man kommer i tid om man vill ha bra platser!

Tips:
* KOM ca 1 timme innan för att få bra platser!
* Ta med extra tröjor för det blir kallt på kvällen!
* Ta med dig fika om du vill äta under showen så du inte behöver betala överpris på plats!

Övrigt: Självklart är detta en tvättäkta turistfälla, inget snack om saken men det är faktiskt en ganska trevlig sådan. Det är dock synd att det är samma röst som berättar som har gjort det i säkert 20 år nu. Det känns lite o- uppdaterat. Detta är en sådan attraktion som man antingen älskar eller hatar. Vissa gillar den och andra tycker att det är bortkastad tid. Om man tar sig dit på egen hand så är det dock billigare och i värsta fall så har man “förlorat” 15 € om det skulle visa sig att man inte gillar det!

[nggallery id=35]

Vi filmade HELA showen och för er som är intresserade av att se den på video istället för att betala och se den live… here you go 😉
http://www.youtube.com/watch?v=EkuH70WAwiI