Category

Sri Lanka

Ovanför Molnen i Haputale, Sri Lanka

Att befinna sig ovanför molnen är en ganska så häftig känsla och framförallt när molnen rör sig snabbt och täcker en hel stad under oss.

Vi tog tåget från Ella till Haputale och efter tågturen så bestämde vi oss för att stanna och äta innan vi fortsatte vår resa. Det var av en ren slump som vi märkte hur fort molnen rörde sig och hur de bokstavligt talat slukade staden under oss!

Det ser nästan ut som om det är en brand som gått ”bananas” och som håller på att förgifta allt i sin väg men som sagt… det är bara moln!

Efter en stund kom molnen även upp till Haputale och började sluka oss så vi valde att smita in och sluka mat istället 😉

Nedanstående GIF- bild lägger jag ut även om Mini tycker att den är ”crap” man kan inte komma överens alltid och jag tycker att det ser läckert ut även om det inte är foton som alltid stämmer överens med varandra!
Jag tycker ändå att det visar lite tydligare hur tjocka molnen var och hur de rörde sig!

Hur Söt Får Man Vara?

 

Det kommer att komma flera inlägg om dessa små liven för vi besökte flera ”farmer” på Sri Lanka och det var väldigt stor skillnad på dom. Självklart kommer det att även komma som en bucket list men innan dess så kunde vi inte hålla oss utan vi måste visa er…


Såååååååå himla söt och så helig med en liten gloria på huvudet :)

Superduper Elefant!

På Sri Lanka såg vi en elefant som mer liknade en Mammut. Min första tanke var att jisses… denna måste vi ju fotas med och ha som ett 101… inlägg men sedan kikade vi lite närmre och kom på att vi ska VERKLIGEN INTE fotas med mammutelefanten…

Nu undrar ni säkert varför!?
Vi älskar nya äventyr och ovanliga saker men vi är starkt mot djurplågeri och detta var verkligen djurplågeri och ingenting annat.
Den stackars elefanten stod bunden och man kunde se hur kedjorna skurit in i huden på den. För att fotas med honom fick man betala och vi sponsrar inte djurplågeri därav avstod vi från fotograferingen.

Visst, den har pigmentförändringar på bakbenen men det är sår också och man ser märken efter kedjorna även på frambenen.
Vi tar stort avstånd från all sådan typ av djurhållning! Tyvärr så finns det turister som inte tänker likadant utan vill gärna ha en häftig bild för att visa hur stor den är 🙁

Om turisterna inte hade betalat för att fotas med bjässen så hade de inte haft någon nytta av att ha den fastkedjad där så ett tips och en vädjan från oss… undvik att bidra till att sådant djurplågeri händer!

Tema: Aloe Vera

Alla har nog hört talas om Aloe Vera eftersom det är så “hett på tapeten” och de flesta av er vet säkert hur plantan ser ut…

Men har alla sett hur man får fram själva “produkten”???
Visst är det skillnad på Aloe Vera och Aloe Vera men på en såkallad Herbal Garden så fick vi se hur en bra kvalitet av Aloe Vera skapas och det är väldigt, väldigt enkelt… Man bara öppnar själva bladet eller vad det nu heter och voila… there it is!

Det häftiga var att det blev kallt direkt när man fick det på huden och det är supermycket klet i varje blad!

Naturens Egna Hårborttagningsmedel – Mini testar!

Naturen är magisk det är vi nog alla överens om. Det finns så himla mycket organiskt som utvinns från naturen och som kan användas i diverse huskurer och hopkok.
På Sri Lanka var vi på en såkallad Herbal Garden. De hade något “magiskt” medel som fungerade som hårborttagningsmedel.
Eftersom mina ben var lena som *host* sammet så fick Mini agera försökskanin 😉

Han tyckte att det kändes kallt en stund och sedan torkades det bort.
Resultatet:

Wow tänkte jag (för det var verkligen babylent) och köpte 2 burkar. MEN, som ni ser på den första bilden så är burkarna väldigt små och för att få ett bra resultat så krävs ett tjockt lager = burkarna tar slut bums 🙁
Det var ganska dyrt så i längden så lönar det sig att raka, vaxa eller lasra jämfört med att använda den organiska salvan!

Varför Dör Elefanter?

En sak som vi lärde oss på Sri Lanka och som kanske många inte vet är varför elefanter dör!
Självklart dör elefanter i olyckor, sjukdomar, tjuvjakt och allt det där men vi menar när man låter djuren vara i fred och de får såkallat självdö!
Jo vi vet… låter som en galet knäpp fråga med världens enklaste svar, men det är faktiskt inte så självklart.
Elefanter dör inte p.g.a. ålder och att kroppen stänger av, något som gäller de absolut flesta, både djur och människor.
Elefanter dör för att de sliter ut sina tänder och kan inte längre äta, därav svälter de ihjäl!
Jag tycker att det låter hur grymt som helst att de stackarna använder upp sina tänder och svälter sedan men det är dagens sanning och verklighet.

På bilderna håller jag i en elefanthörntand, en nersliten sådan som gjorde att elefanten dog.

Forskare menar att om elefanternas tänder inte slitits ner så hade de levt,  nästintill “för evigt”
Så nu har ni lärt er det 😉

Wild Is Wild… Don´t Feed The Wild!

Vi kommer som turister och vi tänker oss inte för. Vi gör det som faller oss in, som att mata aporna vid tempel som vi besöker och att försöka få aporna så nära oss som möjligt på foto.
Med vi menar jag turister i allmänhet och inte specifikt Mini och jag. Många vet att man inte ska ta foto med apor som människor på gatorna har i till exempel Thailand. Vi vet att det är fel att gynna marknaden när människor tjänar pengar på att expolatera djur under dåliga förhållanden och vi fryner på näsan åt det.
Men varför tänker vi inte på de vilda aporna?

Och en underbar bebis…

Det är lika illa att ge dom mat och att locka dom till sig… ändå fortsätter vi att göra det och resultatet är att aporna blir mer och mer aggressiva och börjar attackera människor. De kommer för nära människorna och detta i sin tur resulterar i att aporna skadas och dödas… “You feed them, we kill them” har vi sett på x antal skyltar men tyvärr fortsätter turisterna att mata och locka till sig vilda apor.
Lokalbefolkningen som arbetar vid de olika templen på Sri Lanka är utrustade med slangbellor som de inte är sena med att använda.
Stenar och slangbella orsakar stora skador på aporna och tyvärr så händer detta på grund av oss!
Fotot som Mini tog lyckas verkligen fånga det tragiska i när det vilda möter mänskligheten… när apor far illa för att vi lär dom att förknippa oss med mat. Detta är resultatet av en slangbella mot en bebis (skadan är suddad) och man ser mammans sorgliga ansikte med blod från sin bebis.

 
Mata inte vilda djur… Wild is Wild, let it be! 

Kande Vihara Buddhist Temple

Med sina 53 meter är den sittande Buddha- statyn Sri Lankas största. Det Buddistiska templet ligger i Beruwela på Sri Lanka och namnet Kande Vihara betyder “templet på kullen”.
Kande-Vihara

Det är ett heligt tempel som byggdes 1734 och det är en av de största attraktionerna i Beruwela.
Under Tsunamin var det många som sökte skydd i templet för att detta ligger på Beruwelas högsta punkt.
Vi hade turen att besöka templet när det var fullmåne så det var extra speciellt, inte bara för att det var så himla mycket folk här utan för att fullmånen gjorde att det var en speciell högtid som kallas Poya- day!

Kande-Vihare-Buddhist-Temple

Kande-Vihara

Tänk på att klä er lämpligt för att besöka templet. Det innebär att kvinnor inte ska visa knän eller axlar och män ska också vara “påklädda”. Det är massor med imponerande målningar, statyer och väggkonst i templet men höjdpunken är nog ändå den enorma Buddha som sitter placerad på kullen och som överblickar stora delar av staden.
Kande-Vihara

Kande-Vihara

Kande-Vihare-Buddhist-Temple

Det är gratis att besöka templet men det förväntas att man lämnar en donation!