Category

Skåne – To Do

Sommar i City – Kristianstadsfestival

På min tid (när jag var mycket yngre) så hette det Kristianstadsdagarna. Det var en vecka eller tio dagars trevligheter som gick ut på att helt enkelt gå. Vi träffades i stan och sedan gick vi från ställe till ställe i folkvimlet. Om vi ville lyssna på musik så gick vi till scenen, om vi ville äta gick vi till ett matstånd, om vi ville åka karuseller så gick vi och gjorde det – ja ni förstår nog grejen :).

Det roliga var att vi alltid träffade så väldigt mycket folk och väldigt många som vi kände.
För x antal år sedan slutade Kristianstadsdagarna… tydligen fanns det inte så stor efterfrågan för det längre.
Nu finns en festival (som motsvarar Kristianstadsdagarna) som heter Sommar i City. I Juli månad (2-11 år 2015) samlas matstånden med karusellerna och tombola tillsammans med artister och restauranger och lockar besökare till handelsstaden Kristianstad.
Under dessa dagar finns det alltid någonting att hitta på i stan, både för stora och små.

Mini och jag åkte in en fredagskväll och helt ärligt… vi kände då att det var “bättre förr”. Där finns en hel del karuseller och annat att göra men vi saknades allt folk. Vi satte oss på en bänk, åt Langos och tittade på de få förbipasserande. Det är väldigt synd att Sommar i City inte drar mer folk men samtidigt så kanske det bara var just den fredagen just då så vi låter det vara osagt :).
Ni får själva komma till Kristianstad och avgöra vad ni tycker – och om inte för annat så åk dit för att äta en Langos eller varför inte en grekisk kebab eller en italiensk risotto.

Och det kostar ingenting att strosa runt här eller att lyssna på artisterna men ni kanske får betala för parkering och eventuella attraktioner som ni vill göra här!

Sommar i City - Kristianstadsfestival

Sommar i City - Kristianstadsfestival

Sommar i City - Kristianstadsfestival

Sommar i City - Kristianstadsfestival

Sommar i City - Kristianstadsfestival

Sommar i City - Kristianstadsfestival

Sommar i City - Kristianstadsfestival

Åhus Beachhandboll!

Åhus Beach handboll -21

V.29 varje år förvandlas Åhus till ett inferno av handbolls- intresserade människor. Det är då som Åhus Beachhandboll kickar igång och som delar av stranden i täppet förvandlas till spelplaner och marknadsstånd.
För oss som bor i Åhus är det lite bitter-ljuvt med allt folk som kommer till Åhus.

Åhus beach-handboll

Men nog är festivaler av alla de slag väldigt roligt! Även om Mini och jag inte är handbolls- intresserade och vi sällan är inne på området så är det väldigt kul när vi väl går dit. Det tar oss hela 2 minuter att ta oss dit 😉
Inne på området finns alla lag som spelar, olika stånd där det säljer massor av saker (lite marknadskänsla) och en väldigt trevlig stämning!

Åhus Beach handboll-10

Åhus Beach handboll-17

Åhus Beach handboll-32

När vi går på festivaler så är vi ju alltid VIP såklart så vi har lite extra fördelar, något som alltid är trevligt 😉

Åhus Beach handboll-13

Beach handboll-11

Och förra året (2013) så kunde man se VÄRLDENS STÖRSTA HANDBOLL! Och allt sådant uppskattar jag massor.
Vi kan varmt rekommendera att ni tar er till Åhus Beach handboll vecka 29 för det är minnesvärt, vare sig man är sportintresserad eller inte!

Beach handboll-9

Bland vikingar, dinosaurier och en övergiven svan

En gång var den röd. Nu är den blå men den grå betongen lyser igenom på vissa ställen. Betongskulpturen hjälper till att berätta om en svunnen tid. En tid då ingen ifrågasatte att vikingar och dinosaurier levde sida vid sida. En tid då ingen undrade över att en dinosaurie inte var större än en Golden Retriever. Ett övergivet vikingaland i Skånes Fagerhult.

Vinden har sugit tag i den lilla kvarnen och visat sin kraft genom att lägga den ner. Intill står två små hus, fortfarande stadigt mot marken. För 40 år sedan kan de ha varit bostad för kaniner eller marsvin.

En damm delas av med ett betongrör och skapar två dammar i en. Ur betongröret rinner vatten som är brunfärgat. Det skapar rörelse i vattnet som för övrigt står helt orörligt och svart. Vattnet har antagit skepnaden av olja och vid sidan av denna ”oljebädd” skymtas en vit svan. En svan som, för många år sedan, varit i dammen medan skrattande barn suttit på dess rygg och trampat sig fram genom vattnet. Idag är den ensam kvar, endast i sällskap av en växtätande dinosaurie vars huvud sticker upp på andra sidan dammen.
Vikingaland

Vikingaland

Stället var väldigt populärt under 70-talet. Det är svårt att föreställa sig att detta en gång varit en väldigt livlig plats där familjer åt spunnet socker och grillad korv samtidigt som ljudet från djur blandades med förtjusande rop från glada besökare.

Från en plats, bredvid den blå dinosaurien som en gång varit röd, kan platsen liknas med en äventyrsgolfbana. Detta, troligtvis för att gräset nyligen blivit klippt och de små husen tillsammans med den liggande väderkvarnen ofta syns till på golfbanor. På andra sidan breder skogen ut sig, tät och hotfull. Det ligger en spänning i luften, en nyfikenhet på vad som döljer sig där i skogen, vad som ännu inte gjorts synligt.
Vikingaland

Vikingaland

År 1984 öppnade Bert Karlsson, Skara Sommarland, en park med aktiviteter för hela familjen. Denna konkurrens gjorde att parken med vikingar och dinosaurier tvingades stänga kort därefter. När dåvarande ägaren, Bo Andersson, lämnade sitt livs verk, togs det över av buskar, träd och sly. Allt som inte väder och vind fördärvat finns kvar här, någonstans.

Det finns sju stycken dinosaurie- skulpturer men bara två av dessa är i dagsläget synliga. Storleken på dem visar att det inte var så noga med att de skulle vara verklighetstrogna. Den köttätande Triceratops- dinosaurien hade, i verkligheten, inte överlevt länge ifall den inte varit större än en sällskapshund.
Vikingaland

 

 

Tropikariet!

Upplevelse – kunskap – bevarande är Tropikariets motto och det är ett motto som tilltalar oss väldigt mycket. Det handlar om att det skall finnas en poäng i att djur hålls fångar i burar eller andra inhägnader mer än för att roa oss människor.
Tropikariet ser inte mycket ut för världen när man ser det utifrån – en gammal lagerbyggnad men ack så imponerad man blir när man kommer in i byggnaden.
Ingenting här inne har med slumpen att göra utan är planerat in i minsta detalj. Redan i entrén blir man överraskad över att myror kryper runt på skylten med prisuppgifter 🙂
Tropikariet
Myrorna följer en mer eller mindre under hela turen då man ser dom vandra i allt från rör till stockar för att slutligen hamna i en väldigt stor myrstack. Galet genomtänkt!
Inne på Tropikariet finns det massor med djur och flera ställen där man kan komma riktigt nära djuren och även jämföra sin hand med en gorillas hand 🙂

Tropikariet

deras hemsida kan ni läsa allt om öppettider och vägbeskrivning. Det är ett av de bästa ställen vi varit på i Sverige när det gäller bra djurhållning – inget snack om saken!
Tropikariet

Tropikariet

På Tropikariet finns också en Kejsarskorpion som är helt självlysande. Galet häftigt!
Tropikariet

Låt er inte luras av utsidan. Ni kan lätt spendera flera timmar här – gå och kika på alla djur och bara ha det bra!
Tropikariet

Tropikariet

Tropikariet

Tropikariet

Fler inlägg om tropikariet:
Några Bilder från Tropikariet
Världens värsta skadedjur
Färgglada räkor

There was an error retrieving the images. Make sure you entered a valid non-private Inastagram username.