Category

Turkey

Lerbad… Äkta Lerbad!

Vad: Ett äkta lerbad. Leran innehåller svavel och sägs ha föryngrande effekt på huden.

Var:  Längst med Dalyanfloden. Alla känner till det så man kan fråga vem som helst om vägen när man befinner sig i Turkiet. Det brukar heta att lerbaden finns i staden Dalyan men det stämmer inte riktigt utan det finns i anslutning till floden och inte staden i sig!

Passar för: Stora som små bara man kan tänka sig att trängas bland andra människor i varm, klumpig och kletig lera.

Pris: Vi lyckades aldrig få fast prisinformation om vad det kostar att endast göra lerbadet eftersom detta oftast ingår i en heldagstur där man också besöker annat men vad vi fick fram var att det kostar ca: 20 – 30 (2012) Lira per person för endast lerbad och thermalbad.

Så här går det till: Det finns omklädningsrum på plats så man byter om till badkläder och sedan kliver man ner i leran. I Leran ska man vara i 10 minuter och sedan ska man torka i solen i ytterligare 10 minuter så leran blir stel. Man duschar bort leran eller hoppar ner i Dalyanfloden och tvättar av sig (förutsatt att man kan simma för där är djupt). Efter lerbadet bör man också kliva ner i ett thermalbad i 10 minuter och morgonen efter vaknar man och är 10 år yngre 😉

Märk hur vattnet färgas av leran!

Thermalbadet man ska bada i efter att man varit i leran:

För att läsa om när vi var och badade och vår upplevelse av lerbad… klicka här 

Lite om Bodrum

Plats: Bodrum ligger på Turkiets sydvästspets, precis där Medelhavet övergår i Egeiska havet. Det är även kallat ”Turkiska Rivieran” och Turkoskusten efter färgen på vattnet.

Invånare: ca: 35.000 (2012)

Språk: Turkiska är officiellt språk

Religion: Huvudsak Islam (sunni)

Valuta: Turkiska Lira (man kan ofta betala med Euro och dollar också men mest fördelaktigt är att växla till lokal valuta).

El: 220 V

Att göra: Bodrum erbjuder ett riktigt paradis för dykare och alla slags vattenaktiviteter men det finns också mängder med kulturattraktioner i och omkring staden.

Kommunikation: Kommunikationsvägarna är väl utvecklade och man tar sig lätt med buss runt i landet. Självklart kan man hyra bil eller moped om man vill det.

Vårt första intryck av Bodrum har absolut varit väldigt positivt och vi ser verkligen fram emot att utforska halvön mer och se vad som erbjuds här!!!!

Dyka i Turkiet!

Att dyka i Turkiet (Bodrum) är mycket härligt med varmt i vatten och bra sikt men just där vi va var dom inte allt för noga med säkerheten.
Det enda som egentligen var bra med säkerheten var att dom fyllde dyk tuberna direkt på båten där det inte finns några avgaser från bilar mm.
Det läckte från tuberna samt resten av utrustningen och vi var nere så länge så min tub tog slut på luft…..(Mini).

Dyka TurkietDykare hoppar från båt.

Dyka i TurkietDykare i vattnet

Dykning BubblorHär kom det mycket bubblor

Diving TurkeySjöborre

Diving TurkeyDetta inlägg är gjort av VBM!

Turkiskt Bad = Hamam

Det finns vissa saker som man inte bör missa när man åker till Turkiet och ett av dessa är att man måste gå på ett turkiskt bad, Hamam.

När vi åkte till Sri Lanka så var det Ayruveda, i Budapest var det termalbad och nu i Turkiet är det Hamam.

Ett tips är att boka sitt turkiska bad så fort man kommer ner (om inte hemifrån) för att få den bästa solbrännan efteråt! Vid ett hamam- bad så skrubbas nämligen döda hud celler bort och den ”nya” huden kommer fram!

Historia: Hamam har sitt ursprung från antikens Rom och användes i vardagen då det inte fanns rinnande vatten hemma. Dessa turkiska bad placerades ofta i anslutning till en moské eftersom det hör till den muslimska tron att tvätta sig före bön.

Vad: Ett bad som tar bort döda hud celler och lämnar huden len och mjuk.

Var: Finns mer eller mindre överallt i Turkiet.

Öppettider: Dagligen

Pris (2012): ca: 200 – 300:-kr beroende på var och vilken typ av bad man väljer.

Passar för: Alla turister som kommer och som vill ta del av klassiskt turkiska traditionerna och få en fin, len hy. Perfekt för den kommande solbrännan!

Så här går det till: Man behåller sin bikini och visas in i ett uppvärmt rum som består av upphettade marmorbänkar. Man sitter på marmorbänken för att låta porerna öppna sig.

Efter detta följer peeling där man blir skrubbad från topp till tå följt av en tvålmassage.

Det tar ca: 1 timme (beroende på om man lägger till behandlingar).

Turkisk Hamam

 

Vi hade även bastubad och ”relaxrum” som vi fick använda och alla somnade inne i relaxrummet.

Huden är toklen men det känns lite som om man har blivit solbränd = ömmar en hel del.

Vi tycker att Hamam är ett måste vid ett besök i Turkiet men det är inte så värst avkopplande under själva peelingdelen, mer smärtsamt och faktiskt ganska snuskigt när man ser sin hud lossna från kroppen!

Dalyan Gold Center!

Är detta en turistfälla? I allra högsta grad är det men nog hör det väl till att man ska hamna på riktiga turistfällor när man är turist?
När man åker på utflykt till Dalyan så kommer troligtvis busschauffören att stanna vid ett så kallat Gold Center där meningen är att turisterna skall tömma fickorna!
Som med alla turistattraktioner slussas man in i en stor sal och där finns diverse saker som är till salu. I detta fallet handlade det om smycken och dyra sjalar.
Men nog är det trevligt att strosa runt och titta på saker som blingar? Det tycker vi tjejer i varje fall 😉
dalyan
dalyanMassor av glitter och glamour som kostar skjortan och lika många tjusiga sjalar som också kostar ett par tusenlappar mer styck.
dalyan
dalyanFör vår del blev det bara tittande och ingen shopping men det var flera andra som handlade och ett tips är att – PRUTA!
Det häftigaste som vi hittade inne på Dalyan Gold Center var självklart det enda som inte var till salu… en tavla som var målad och sedan satt det smycken fastsatt på den. Väldigt välgjord och riktigt fräckt!
dalyan

Hierapolis Of Phrygia – Pamukkale

När man befinner sig i Pamukkale (Bomullsbergen) så hamnar man automatiskt i den antika staden Hierapolis Of Phrygia. Även om det är bomullsbergen i sig som lockar en mängd turister hit så är det också värt att promenera runt i den antika staden. Det bäst bevarade är teatern och annars ligger det mycket rester kvar från denna tiden utspridda över området. Däremot ser man fina detaljer på pelarna och bara tanken på hur gamla de är gör det ett häftigt äventyr!
Eftersom vi var på en bokad utflykt så hade vi inte tid att gå runt på hela området men vi rekommenderar att man tar sig tid att utforska Hierapolis mer än att bara gå förbi det för att komma till Bomullsbergen.
Hela området är upptaget på UNESCOs världsarvslista så det är ett världsarv som vi måste vara rädda om och förvalta!
Jag blir mäkta imponerad av sådana platser medan Mini anser att ruiner är “same same” oavsett var vi är synd men sant 🙂 Hierapolis är en Romersk-Grekisk stad och utefter hela staden finns skyltar med engelsk text så man vet vad man tittar på och varför. VÄL VÄRT ETT BESÖK!
Ni som är intresserade kan läsa mer om Hierapolis HÄR
Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Gravplatser I Klippor I Dalyan – Turkiet!

När man besöker lerbaden vid Dalyan så rekommenderar vi också att man tar en båttur på Dalyan- floden för att titta på några av Turkiets mäktigaste klippgravar. Dessa skapades under den lykiska tiden och anses vara några av de bäst bevarade lykiska gravmonumenten. Gravarna är oerhört imponerande och man förvånas över att de skapades för så länge sedan. Vissa av dem har också falska väggar för att hindra plundrare från att ta sig in i gravarna och komma åt skatterna.

Gravarna var ett sätt att hedra sina mäktiga kungar och förfäder. Arkitekturen på gravarna är fascinerande och ingen möda har besparats för att få dem att bli hållbara och vackra. Det finns många vackra reliefer som berättar om gravarna i utsmyckningarna. Gravarna är 20 stycken till antalet och man får se flera av dem när man befinner sig på en båt längst med floden. Tyvärr går det inte att ta sig till själva gravarna med tanke på deras placering (och att området troligtvis är skyddat).

Det mest fascinerande med gravarna är ändå deras placering – att de är många meter uppe och utmed berget.
Sjukt imponerande och absolut värt att beskåda under ett besök till Turkiet!
dalyan-graves

graves-in-Dalyan

dalyangraves

dalyanriver-graves

morris

Turkish Delight – Honey Nut!

Någonting som man kan köpa överallt när man är i Turkiet är snygga burkar i olika storlekar innehållandes nötter (olika sorter) i honung.
Vi köpte en sådan burk när vi var i Turkiet för att vi tyckte att det var så himla snyggt placerat i burken 😉

Vi öppnade burken häromdagen och även om vi inte hade så höga förväntningar så blev vi glatt överraskade. Det smakade faktiskt riktigt bra! Det bästa är att det är så pass sött och mäktigt så man tar bara en sked eller tre och sedan lägger man den åt sidan 😉

Ett tips är att äta det tillsammans med glögg… det var en riktigt lyckad kombo 😉

Turkisk Barberare!

Vad: Barberare i Turkiet som erbjuder klippning, rakning, hårborttagning med eld och massage.

Var: Överallt i Turkiet. Det är som att hitta en frisör i en stad = de finns överallt!

Öppettider: Olika beroende på salong och stad men de flesta har öppet dagligen och i städer där turister är vanligt håller barberarna öppet länge.

Pris: Varierar beroende på plats men det är inte alls dyrt. Ca 30 Lira för en “behandling” (2012).

Passar för: Alla män som vill ha lite “pampering” och lyx när de är på semester 😉

Så här går det till: Man behöver inte boka tid utan det är oftast drop in som gäller. Självklart kan man säkert boka tid också om man vill det och om man vill vara säker på att man får vara med om en behandling. Behandlingen med klippning, massage eldande av hår i öronen samt rakning tar ca 1,5 timmar.

Övrigt: För alla män är detta ett måste när man befinner sig i Turkiet… att gå till en barberare! Vi skickade Pappa Majak så han fick vara försökskanin och han var väldigt nöjd med besöket och sa att vi skulle rekommendera det för alla män och killar som åker till Turkiet!

Lite skeptisk före- bild 😉

Klassisk rakning med skalpell…

Elda upp håret från öronen… hahaha pappa Majak ser nog allt lite rädd ut 😉
 

Klippning innebär inte bara håret på huvudet utan näsan också!

Och avslutning med massage…
 

Och här är resultatet… visst är han fin min svärfar 😉

There was an error retrieving the images. Make sure you entered a valid non-private Inastagram username.