Category

Bodrum – To Do

Lerbad… Äkta Lerbad!

Vad: Ett äkta lerbad. Leran innehåller svavel och sägs ha föryngrande effekt på huden.

Var:  Längst med Dalyanfloden. Alla känner till det så man kan fråga vem som helst om vägen när man befinner sig i Turkiet. Det brukar heta att lerbaden finns i staden Dalyan men det stämmer inte riktigt utan det finns i anslutning till floden och inte staden i sig!

Passar för: Stora som små bara man kan tänka sig att trängas bland andra människor i varm, klumpig och kletig lera.

Pris: Vi lyckades aldrig få fast prisinformation om vad det kostar att endast göra lerbadet eftersom detta oftast ingår i en heldagstur där man också besöker annat men vad vi fick fram var att det kostar ca: 20 – 30 (2012) Lira per person för endast lerbad och thermalbad.

Så här går det till: Det finns omklädningsrum på plats så man byter om till badkläder och sedan kliver man ner i leran. I Leran ska man vara i 10 minuter och sedan ska man torka i solen i ytterligare 10 minuter så leran blir stel. Man duschar bort leran eller hoppar ner i Dalyanfloden och tvättar av sig (förutsatt att man kan simma för där är djupt). Efter lerbadet bör man också kliva ner i ett thermalbad i 10 minuter och morgonen efter vaknar man och är 10 år yngre 😉

Märk hur vattnet färgas av leran!

Thermalbadet man ska bada i efter att man varit i leran:

För att läsa om när vi var och badade och vår upplevelse av lerbad… klicka här 

Dyka i Turkiet!

Att dyka i Turkiet (Bodrum) är mycket härligt med varmt i vatten och bra sikt men just där vi va var dom inte allt för noga med säkerheten.
Det enda som egentligen var bra med säkerheten var att dom fyllde dyk tuberna direkt på båten där det inte finns några avgaser från bilar mm.
Det läckte från tuberna samt resten av utrustningen och vi var nere så länge så min tub tog slut på luft…..(Mini).

Dyka TurkietDykare hoppar från båt.

Dyka i TurkietDykare i vattnet

Dykning BubblorHär kom det mycket bubblor

Diving TurkeySjöborre

Diving TurkeyDetta inlägg är gjort av VBM!

Turkiskt Bad = Hamam

Det finns vissa saker som man inte bör missa när man åker till Turkiet och ett av dessa är att man måste gå på ett turkiskt bad, Hamam.

När vi åkte till Sri Lanka så var det Ayruveda, i Budapest var det termalbad och nu i Turkiet är det Hamam.

Ett tips är att boka sitt turkiska bad så fort man kommer ner (om inte hemifrån) för att få den bästa solbrännan efteråt! Vid ett hamam- bad så skrubbas nämligen döda hud celler bort och den ”nya” huden kommer fram!

Historia: Hamam har sitt ursprung från antikens Rom och användes i vardagen då det inte fanns rinnande vatten hemma. Dessa turkiska bad placerades ofta i anslutning till en moské eftersom det hör till den muslimska tron att tvätta sig före bön.

Vad: Ett bad som tar bort döda hud celler och lämnar huden len och mjuk.

Var: Finns mer eller mindre överallt i Turkiet.

Öppettider: Dagligen

Pris (2012): ca: 200 – 300:-kr beroende på var och vilken typ av bad man väljer.

Passar för: Alla turister som kommer och som vill ta del av klassiskt turkiska traditionerna och få en fin, len hy. Perfekt för den kommande solbrännan!

Så här går det till: Man behåller sin bikini och visas in i ett uppvärmt rum som består av upphettade marmorbänkar. Man sitter på marmorbänken för att låta porerna öppna sig.

Efter detta följer peeling där man blir skrubbad från topp till tå följt av en tvålmassage.

Det tar ca: 1 timme (beroende på om man lägger till behandlingar).

Turkisk Hamam

 

Vi hade även bastubad och ”relaxrum” som vi fick använda och alla somnade inne i relaxrummet.

Huden är toklen men det känns lite som om man har blivit solbränd = ömmar en hel del.

Vi tycker att Hamam är ett måste vid ett besök i Turkiet men det är inte så värst avkopplande under själva peelingdelen, mer smärtsamt och faktiskt ganska snuskigt när man ser sin hud lossna från kroppen!

Dalyan Gold Center!

Är detta en turistfälla? I allra högsta grad är det men nog hör det väl till att man ska hamna på riktiga turistfällor när man är turist?
När man åker på utflykt till Dalyan så kommer troligtvis busschauffören att stanna vid ett så kallat Gold Center där meningen är att turisterna skall tömma fickorna!
Som med alla turistattraktioner slussas man in i en stor sal och där finns diverse saker som är till salu. I detta fallet handlade det om smycken och dyra sjalar.
Men nog är det trevligt att strosa runt och titta på saker som blingar? Det tycker vi tjejer i varje fall 😉
dalyan
dalyanMassor av glitter och glamour som kostar skjortan och lika många tjusiga sjalar som också kostar ett par tusenlappar mer styck.
dalyan
dalyanFör vår del blev det bara tittande och ingen shopping men det var flera andra som handlade och ett tips är att – PRUTA!
Det häftigaste som vi hittade inne på Dalyan Gold Center var självklart det enda som inte var till salu… en tavla som var målad och sedan satt det smycken fastsatt på den. Väldigt välgjord och riktigt fräckt!
dalyan

Hierapolis Of Phrygia – Pamukkale

När man befinner sig i Pamukkale (Bomullsbergen) så hamnar man automatiskt i den antika staden Hierapolis Of Phrygia. Även om det är bomullsbergen i sig som lockar en mängd turister hit så är det också värt att promenera runt i den antika staden. Det bäst bevarade är teatern och annars ligger det mycket rester kvar från denna tiden utspridda över området. Däremot ser man fina detaljer på pelarna och bara tanken på hur gamla de är gör det ett häftigt äventyr!
Eftersom vi var på en bokad utflykt så hade vi inte tid att gå runt på hela området men vi rekommenderar att man tar sig tid att utforska Hierapolis mer än att bara gå förbi det för att komma till Bomullsbergen.
Hela området är upptaget på UNESCOs världsarvslista så det är ett världsarv som vi måste vara rädda om och förvalta!
Jag blir mäkta imponerad av sådana platser medan Mini anser att ruiner är “same same” oavsett var vi är synd men sant 🙂 Hierapolis är en Romersk-Grekisk stad och utefter hela staden finns skyltar med engelsk text så man vet vad man tittar på och varför. VÄL VÄRT ETT BESÖK!
Ni som är intresserade kan läsa mer om Hierapolis HÄR
Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Hierapolis

Gravplatser I Klippor I Dalyan – Turkiet!

När man besöker lerbaden vid Dalyan så rekommenderar vi också att man tar en båttur på Dalyan- floden för att titta på några av Turkiets mäktigaste klippgravar. Dessa skapades under den lykiska tiden och anses vara några av de bäst bevarade lykiska gravmonumenten. Gravarna är oerhört imponerande och man förvånas över att de skapades för så länge sedan. Vissa av dem har också falska väggar för att hindra plundrare från att ta sig in i gravarna och komma åt skatterna.

Gravarna var ett sätt att hedra sina mäktiga kungar och förfäder. Arkitekturen på gravarna är fascinerande och ingen möda har besparats för att få dem att bli hållbara och vackra. Det finns många vackra reliefer som berättar om gravarna i utsmyckningarna. Gravarna är 20 stycken till antalet och man får se flera av dem när man befinner sig på en båt längst med floden. Tyvärr går det inte att ta sig till själva gravarna med tanke på deras placering (och att området troligtvis är skyddat).

Det mest fascinerande med gravarna är ändå deras placering – att de är många meter uppe och utmed berget.
Sjukt imponerande och absolut värt att beskåda under ett besök till Turkiet!
dalyan-graves

graves-in-Dalyan

dalyangraves

dalyanriver-graves

morris

Turkisk Barberare!

Vad: Barberare i Turkiet som erbjuder klippning, rakning, hårborttagning med eld och massage.

Var: Överallt i Turkiet. Det är som att hitta en frisör i en stad = de finns överallt!

Öppettider: Olika beroende på salong och stad men de flesta har öppet dagligen och i städer där turister är vanligt håller barberarna öppet länge.

Pris: Varierar beroende på plats men det är inte alls dyrt. Ca 30 Lira för en “behandling” (2012).

Passar för: Alla män som vill ha lite “pampering” och lyx när de är på semester 😉

Så här går det till: Man behöver inte boka tid utan det är oftast drop in som gäller. Självklart kan man säkert boka tid också om man vill det och om man vill vara säker på att man får vara med om en behandling. Behandlingen med klippning, massage eldande av hår i öronen samt rakning tar ca 1,5 timmar.

Övrigt: För alla män är detta ett måste när man befinner sig i Turkiet… att gå till en barberare! Vi skickade Pappa Majak så han fick vara försökskanin och han var väldigt nöjd med besöket och sa att vi skulle rekommendera det för alla män och killar som åker till Turkiet!

Lite skeptisk före- bild 😉

Klassisk rakning med skalpell…

Elda upp håret från öronen… hahaha pappa Majak ser nog allt lite rädd ut 😉
 

Klippning innebär inte bara håret på huvudet utan näsan också!

Och avslutning med massage…
 

Och här är resultatet… visst är han fin min svärfar 😉

Mausoleet i Halikarnassos!

Vad: Resterna från ett av antikens 7 underverk. Det tvistas om hur det såg ut innan det fördärvades av jordbävningar. Det hela var ett väldigt stort gravmonument som antagligen påbörjades på initiativ av drottning Artemisia medan hon och maken fortfarande var i livet. Omkring 350 f.Kr., 3 år efter Mausollos död (353 f.Kr.) och ett år efter Artemisias, stod graven färdig.

Var:  I Bodrum, Turkiet. Alla kan visa vägen till Mausoleet men det är viktigt att ni inte förväxlar det med det stora diskoteket Halikarnas.

Öppettider: Alla dagar förutom Måndagar mellan 08.00 – 19.00

Passar för: Alla som är lika maniska som vi på att se världens underverk! Detta är ett av antikens underverk så det gör det lite “extra” speciellt.

Pris: 8 LT per person (2012).

Så här går det till: Man kommer dit och går runt bland ruinerna. Det finns en liten hall där det visas en film om hur man tror att det har sett ut och där man får lite mer information om mausoleet.  

Övrigt: Graven byggdes i vit marmor ritad av grekiska arkitekter (Satyrus och Pythius), och kända konstnärer fick i uppdrag att smycka den med friser. Man har tvistat mycket om hur detta mausoleum såg ut. Enligt Plinius d. ä. bestod det av en fyrkantig underbyggnad, 129 meter i omkrets, omgiven av 36 pelare. Över denna höjde sig en byggnad, som i 24 trappsteg tillspetsade sig uppåt i pyramidform. På översta platån stod ett fyrspann av marmor i kolossalformat. Det hela var 44 meter högt och präktigt smyckat med statyer samt målat i olika färger (info Wikipedia). Tyvärr ser man ingenting av detta idag… som sagt bara ruiner kvar!

[nggallery id=36]

http://www.youtube.com/watch?v=sldS2Wv6tQs

Läs mer om när vi var där genom att klicka HÄR

Kleopatras Antika Pool

Vad: En thermalbads- pool (varmt vatten) som sägs ha varit Kleopatras pool. Poolen marknadsförs som att det är samma vatten som Kleopatra badade i för över 2000 år sedan. Huruvida det är sant eller inte är dt nog ingen som vet men en sak är säker… poolen är antik!

Var: Nära staden Denizli ca 4-5 timmars bilfärd från Bodrum.

Passar för: Thermalbad sägs vara bra för kroppen och alla som vill prova på att bada i en naturlig varmvattensbassäng borde prova detta!

Pris: 30 Lira (2012) per person.

Övrigt: Man besöker poolen när man befinner sig i Pamukkale och även om det känns ganska så “turistiskt” så är det ändå fräckt att bada i en pool som man vet är riktigt gammal och där gamla pelare ligger kvar i vattnet!

Vår tur sponsrades av Skyscanner och vi vill ge dem ett stort tack för denna upplevelse!

Skyscanner erbjuder billigaste flygen Skyscanner är Europas ledande resesökmotor för billiga flygresor. De söker miljontals flyg från alla ledande flygbolag!

Gümbet

Gümbet ligger ca 1,5 km sydväst om Bodrum centrum och när man kommer hit får man känslan av att vara mitt i smeten bland turister (på gott och ont). Här finns nog alla vattenaktiviteter som man kan tänka sig, Parasail, vattenskoter, bananbåtar, trampbåtar… ja allt som man kan tänka sig att hitta på i vattnet. Stranden är ofta full av folk och indelad i olika ”delar”. För de som gillar rosa har en restaurang allt i rosa. Solstolar, hängmattornas kuddar och allt går i ett rosa tema = Annika är glad! 

Likt alla populära turistområden är det strand, en promenadstig som avgränsar och sedan är det restauranger och shopping för glatta livet. Kombinationen är bra… sand mellan tårna och öl i baren 😉

Gümbet har inte en naturlig strand utan denna har skapats av människan. Sanden är ”mjukare” än på andra ställen och eftersom det ligger inne i en bukt så är vattnet alltid lugnt och stilla!

Att besöka Gümbet passar alla som inte är rädda för att trängas med andra turister och inget för de som vill ha en avskild plats och äkta turkisk upplevelse. Hur mår du? är en fråga som alla försäljarna kan på äkta svenska och jag fick också frågan om jag har en hund?!

Vi gillar kombinationen av att uppleva landet och kulturen så som det bör göras men ibland är det härligt att komma till ett riktigt turistställe som andas säkerhet och bekvämlighet! Mini och jag strosade runt här i flera timmar för att sedan sätta oss ner och äta mat tillsammans med en kall öl (Mini) och ett glas turkiskt vitt vin (Annika). Wifi finns kostnadsfritt på de flesta ställen här och uppkopplingen fungerade förvånansvärt bra när vi var där! Gümbet är för turister som vill träffa andra likasinnade och som vågar vara turister!