Kebab, Kebap (turkiska)!

Kebab är Turkiets nationalrätt och det är ett måste att äta när man befinner sig där! Det blir ganska så lätt förvirrande i “kebab- djungeln” eftersom det finns så himla mycket att välja på… Rätterna finner man i en mängd olika variationer och serveras som grillspett, i en gryta, i lerkrus eller som en kebabtallrik tillsammans med lök, sallad, såser och strips, ris, bulgur eller varför inte potatismos?!

 

Några alternativ på Kebab… en liten hjälpreda för alla som ska till Turkiet:

Döner kebab är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som pressats samman med hjälp av fett, detta läggs över ett franskt bröd (ett slags pannkaksbröd) tillsammans med kryddor, lök och sallad, som sedan rullas ihop till en rulle. Eller över franskbröd som är tärningsskuret och i ”dürüm” där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet tillsammans med tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med tomat, paprika eller grönpeppar.

Adana kebab är starkt kryddat oxkött. Det grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Patlican kebab även kallat aubergine kebab är som sis kebab, fast precis som det låter: aubergine spett varvat med kött som grillats.

Sharwarma kebab: Grillat kyckling eller lammkött skuret i små bitar, serveras med sallad i pitabröd.

Adana kebab: Färsrullar av kalv och lamm som är ganska kryddstarka och som grillas.

Vi har provat flera olika varianter och till och med varit med om att få kebaben serverad i ett brinnande lerkrus 😉

 

Follow