Om Att Tänka Efter Före – Turistfällan!

Det började med en strandpromenad efter frukosten och ganska så fort så upptäckte vi en folksamling med turister lite längre bort. Eftersom vår mänskliga nyfikenhet inte skiljer sig från andra människors nyfikenhet så anslöt vi oss till resten av turisterna. Uppmärksamheten och uppståndelsen var på grund av en stor sköldpadda som var väldigt nära land. Det var en vänlig rackare och vi fick uppfattningen om att den tyckte om människor.
Vi tyckte att vi var smarta som tusan som passade på att fota som galningar direkt istället för att stå kvar bland de andra turisterna.
So far… inte några större problem men när vi hade fotat och filmat så märkte vi att folk började mata sköldpaddan, någonting som vi reagerade på eftersom det är ett vilt djur?!

Det visade sig att en kille ur lokalbefolkningen lockade dit samma sköldpadda dag efter dag och sedan sålde han mat som “dumma turister” köpte och matade den med. Vi har lärt oss en viktig sak… wild is wild!
Det innebär att man inte skall störa det naturliga… någonting som man gör ifall man matar vilda djur. Vad händer när mannen inte längre står där med maten? Sköldpaddan har ju lärt sig att den får mat dagligen och det har blivit en vana… vad hände då när den plötsligt inte får mat längre? När den inte längre är på jakt efter mat eftersom den lärt sig att den får mat vid strandkanten varje dag?
Vi köpte ingen mat och vi matade absolut inte den men ack va förbannade vi var på alla idioter som glatt handlade mat, fnissade och matade sköldpaddan utan att tänka efter före… Detta är ta mig tusan lika illa som att fotas med exotiska djur på gatan! När vi fotades med sköldpaddan så var det på dennes villkor och det var ingen som tjänade pengar på det, någonting som kändes helt ok 😉

 

Follow