Pilgrimsvandra upp för Adams Peak – Sri Pada

Vad: Sri Lankas heligaste berg med topp på 2243 meter.

Var: 18 km norr om Ratnapura. Ca 30 km väster om Nuwara Eliya.

Öppettider: Eftersom det är fritt att bestiga när man vill är det alltid öppet men pilgrimsvandringen är mellan December & Maj och det är som mest folk i Januari och Februari.

Pris: Det är gratis att vandra upp för berget. Längst stigningen finns flera hyddor som säljer te och kaffe och mat, det får man betala för men om man bara vill ta sig till toppen så är det gratis!

Passar för: De som känner att de vill vara med om en pilgrimsvandring. Detta är ingen typisk turistattraktion så man möter inte alltför många turister men desto fler av lokalbefolkningen och äkta pilgrimsvandrare.

Så här går det till: Börja bestiga berget senast 02.00 för att hinna upp till toppen i tid för att se solnedgången. Det är ansträngande att ta sig upp och var beredda på att stanna och hämta andan flera gånger. Det är fysisk påfrestande och trappstegen är väldigt ojämna och har ojämn höjd. Allt som allt är det 7 km och man når toppen efter 3 – 4 timmar. Vid högsäsong kan det ta upp till 9 timmar med tanke på att det är så ofantligt mycket folk som går samtidigt! PS: Ha varma kläder på för det kan vara riktigt kallt!!!

Poängen: Folk har pilgrimsvandrat upp för Adams Peak i över 1000 år och många gör denna religiösa resa varje år. Uppe på toppen ska soluppgången vara magisk men meningen är att man ska gå in i en liten hydda och titta på vad som ser ut att vara ett fotavtryck. Om hur fotspåret skapades finns det flera historier. Buddhisterna säger att det är Buddhas fotspår, hinduerna säger att det är Shivas fotspår och kristna och muslimerna säger att det var Adams fotspår och menar att Sri Lanka var det ursprungliga Eden.
Det är få ställen som anses religiösa av så många religioner och där alla samlas samtidigt och tillåts ha sin egna tro!

Och på vägen ner när det är ljust ser man också ut över teplantagen och människorna som arbetar där:

PS: Förklaring till varför fotona är så dåliga och om vår pilgrimsvandring upp för Adams Peak… LÄS HÄR

 

Follow