Skallerormar slutar skallra!

Vi besökte ett ställe i Sydafrika som hade massor och åter massor med reptiler. Det som var så himla bra på detta stället är att det var så himla informativt. Vi träffade på en tjej som jobbade där och som var väldigt vänlig och hon tog sig tid att berätta om flera av ormarna där. Först berättade hon att när hon var liten så bodde hon mitt ute i ingenstans och där fanns det ganska gott om giftiga ormar. Deras tro var att en orm som kommer in i ens hus är ens bortgångna släkting som har kommit för att hälsa på. Med andra ord tror de på reinkarnation. Det spelar ingen roll ifall detta är sant eller inte… det hjälpte familjen att inte bli bitna då de lät ormen vara och ignorerade den. Efter en dag eller två gick den ut igen och ingen skadades genom att försöka fånga den = win win både för orm och människa!

Men det som var skrämmande att höra är hur skallerormarna har anpassat sig för att överleva. En skallerorm har en “skallra” längst bak på rumpan och denna fungerar som en avskräckande funktion. Om man kommer för nära skallerormen så varnar den genom att skallra. Människan hör ljudet och vänder och ingen blir skadad. Det har varit så under alla år men nu har det ändrats…
Människor började slakta skallerormar och istället för att vända när de hörde ljudet så följde de efter det, fångade och dödade ormarna. Så istället för att användas som varning blev skallrandet ormens död. Men naturen är smart och ormarna anpassade sig till rådande situation. Resultatet är att skallerormarna i Sydafrika inte längre har ett ljud i sin skallra. Skallran finns fortfarande kvar och ormen beter sig som innan när den ska varna men det kommer inget ljud = Människor blir bitna av skallerormar varje år eftersom de inte hör varningen.

Det är tragiskt att det skall behöva gå så långt att ormarnas varningssignal är borttagen för deras överlevnad… många människor dör i onödan på grund av att giriga människor under lång tid dödat ormarna.

Samtidigt är det rent ut sagt nästan som magi att de anpassat sig så för att överleva!!!
 

Follow